Acupunctuur Stramproy ZIGRON                    ADEMEN - QI - ENERGIE

Ademen is het eerste en laatste wat je doet in het leven.
Vergeet dus nooit dat ademen gezonder is dan welke oefening ook.

Het is contact met jezelf.
Qi-Ademen is naar de Essentie van jezelf gaan door bewust weer te kunnen voelen.

Ademhaling

Een mens haalt gemiddeld tussen de 20.000 en 30.000 keer per dag adem. Meestal gebeurt dit onbewust. Vaak is de ademhaling echter oppervlakkig, onregelmatig en met onbewuste adempauzes. Dit weerspiegelt een gespannen of ongeconcentreerde geest. Deze mensen hebben vaak ook een hartslag in rust van ruim boven de 70 slagen per minuut. Zodra bewust aandacht besteed wordt aan de ademhaling, gaat iemand vanzelf al automatisch dieper ademen. Uw adem is als de bron van levensenergie (Qi).

Klachten door slechte en voordelen van een goede ademhaling

Bij een onvoldoende lang en ongeforceerde uitademing wordt te weinig nieuwe zuurstof ingeademd. Het gevolg is dan dat de vijf liter bloed in uw lichaam onvoldoende zuurstof (saturatiewaarde lager dan 95 %) bevat. Dit heeft als gevolg dat de giftige stoffen zich ophopen in de lichaamscellen. Te diepe of te snelle (oppervlakkige) ademhaling kan tot de volgende klachten leiden:

  • Te hoge bloeddruk (gemiddelde onderdruk hoger dan 90 en/of bovendruk hoger dan 140 bij een volwassene tot 80 jaar)
  • Gejaagdheid
  • Astma
  • Allergie
  • Paniekaanvallen
  • Longemfyseem
  • Hooikoorts
  • Slaapproblemen
  • Hoofdpijn

Ook lijkt ademhaling een rol te spelen bij: nek- en rugklachten, darmklachten, reuma, ziekten waarbij ontstekingen een rol spelen, artrose, de ziekte van Crohn, vermoeidheidsklachten, depressie, burn-out, Lyme, (het voorkomen van chronische) stress en het verkrijgen van meer energie. Het lijkt erop dat veel prikkels, piekeren, in je hoofd zitten en aanhoudende geestelijke (werk)druk iemands ademhaling kunnen ontregelen. Psychiater Bram Bakker legt een verband tussen een hoge ademfrequentie en psychische klachten.

Zuurstof en koolzuurgas: energie

Zuurstof wordt ingeademd via de longen en door de longblaasjes afgegeven aan het bloed. Tijdens deze gaswisseling is de verhouding tussen zuurstof en koolzuurgas gelijk. De ideale verhouding is 3 staat tot 2. Zuurstof is van belang om energie vrij te maken uit voedingsstoffen en koolzuurgas is nodig om de bloedvaten open te houden. Vaak wordt koolzuurgas als afval gezien dat uit het lichaam moet verdwijnen. Maar dat is ten onrechte. Openstaande bloedvaten zijn van groot belang zodat de zuurstof overal in je lichaam kan komen.

Hartslagvariabiliteit

Ademhaling houdt tevens verband met de hartslag. Niet alleen de hartslag zelf, maar ook de hartslagvariabiliteit verandert door anders te ademen. Het is, anders dan veel mensen denken, van belang dat je hart niet regelmatig klopt en dat de tijd tussen 2 hartslagen varieert. Een gezond hart versnelt tijdens het inademen en vertraagt tijdens het uitademen. Mensen met depressie, stress, kanker of een naderend levenseinde hebben zonder uitzondering een lage hartslagvariabiliteit.

Zenuwstelsel: ontspanning en meditatie

Het hart staat in nauwe relatie met ons brein en zenuwstelsel. Het zenuwstelsel bestaat uit de sympathicus (het gaspedaal; actie) en de parasympathicus (de rem; herstel). De eerste staat voor actie (vechten of vluchten). De tweede organiseert alles wat te maken heeft met herstel (een rustige hartslag, een langzame ademhaling, etc.). De veranderlijkheid tussen twee opvolgende hartslagen is gezond omdat daarmee aangegeven wordt dat het gaspedaal en de rem goed werken. Uit onderzoek blijkt dat met ademhalingsoefeningen de parasympathicus geactiveerd wordt. Golft de ademhaling mee bij het doen van ademhalingsoefeningen dat zit het goed

Pijnappelklier: melatonine en ontspanning

Door de ontspannen toestand van de parasympathicus maakt de pijnappelklier meer melatonine aan. Deze stof bepaalt deels onze gemoedstoestand. Ook ervaren veel mensen een verruimde gemoedstoestand.

Acupunctuur Stramproy ZIGRON